Begeleiding bij rouw en verlies

Na een verlies van een dierbare, een relatie, je werk, je gezondheid of een onvervulde wens of droom,  kan het zijn dat je gevoelens je te veel worden. Misschien kun je niet meer voelen,  trek je je terug of ga je maar door en ben je aan het vechten tegen je gevoelens en klachten. Het is voor iedereen verschillend hoe ze met hun pijn, verdriet en gemis omgaan. Vaak raakt een verlies aan pijn en verdriet van eerdere verlieservaringen. Onbewust ga je dan leven naar je oude patronen en gewoontes. Je gaat als het ware in de overleef stand.

Rouw en verlies  zijn altijd voelbaar in je lichaam. Dit kan zijn in de vorm van stijfheid, gespannen spieren, op slot zittende kaken, pijn in je lijf, pijn in je hart of bijvoorbeeld een hogere ademhaling. Ook kan het zich uiten in snel overprikkeld zijn, slecht slapen, niet meer kunnen ontspannen, continu bezig zijn of je juist terugtrekken.

In mijn praktijk is ruimte en aandacht voor jouw verlies door middel van aanraking en gesprek. Je leert jezelf toestaan om te rouwen. Uit eigen ervaring weet ik dat je door aanraking leert om aandacht en erkenning te geven aan je gevoelens. Op die manier ga je weer ruimte ervaren om te leven in plaats van overleven. Je kunt gaan voelen wat je nodig hebt om je te verhouden tot de gewijzigde situatie. Je maakt weer contact met je eigen innerlijke kracht.

Je kunt met mij afspreken als het verlies nog ‘vers’ is. Lichaamsgerichte begeleiding kan ondersteunend zijn in een periode waarin je nauwelijks beseft wat er is gebeurd in je leven. Ook als het verlies langer is geleden, kun je behoefte hebben aan steun of wil je graag onderzoeken wat je lichaam je wil vertellen. Het is namelijk een illusie dat rouw eindig is. Betekenisvol verlies blijft altijd onderdeel van jou. De begeleiding vindt plaats in jouw tempo en we beginnen daar waar jij bent in jouw proces.

Wandelen bij rouw

Persoonlijk haal ik veel rust en kracht uit de natuur. Door buiten zijn en bewegen komen mijn hoofd en lichaam meer in balans en krijg ik zicht op wat voor mij belangrijk is in het leven. Misschien vind jij het fijn om al wandelend je verhaal over rouw te vertellen. Dit is een mogelijkheid voor het intakegesprek. Ik heb een luisterend oor. Alles mag er zijn. Ook is er ruimte voor lichaamswerk en kijken we wat de natuur je spiegelt over je eigen proces.

De locatie om te wandelen is altijd in overleg. 

Ik ben lid van het landelijk netwerk Rouwen met compassie